NYTin tarina

Syksy 2016

Musiikkiteatteri NYT sai alkunsa Annin ja Lindan ideasta, joka syntyi kesällä 2016 heidän työskennellessään yhdessä Lahden Uudessa Kesäteatterissa: ”Teatterialalla työllistyminen on haastavaa ja Suomessa tehdään liian vähän uutta musiikkiteatteria... miksi me emme loisi jotakin uutta ja samalla työllistäisi itseämme?”

Syksyn alkaessa nämä nuoret naiset ryhtyivät tuumasta toimeen. Ensimmäinen ideariihi tuotti välittömästi tulosta; helsinkiläisessä kahvilassa pidetyn palaverin päätteeksi Anni ja Linda olivat pyytäneet ryhmäänsä neljä lisäjäsentä, joista kaikki suostuivat tarjoukseen epäröimättä hetkeäkään.

Ryhmän ensimmäinen kaikkien jäsenten yhteinen kokous järjestettiin Lahdessa lokakuussa. Kokouksessa keskusteltiin avoimesti ryhmän toiminnan luonteesta, mahdollisista tulevaisuuden visioista ja jäsenten omista intresseistä uuden musiikkiteatterin suhteen. Ryhmälle syntyi myös työnimi: Porukka.

Syksy jatkui Porukan kannalta vauhdikkaasti; yhteistyökumppaneilta saatiin harjoitustiloja sekä Helsingistä (Hermannin diakoniatalo) että Lahdesta (Lahden kaupunginteatteri), joten harjoituksia pystyttiin järjestämään tiuhaan tahtiin. 

Lahden kaupunginteatterin johtajan Ilkka Laasosen kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta idea Porukan ensimmäisestä produktiosta syntyi myös nopeasti. Ensi-illan ajankohdaksi valikoitui huhtikuu 2017, joka vaikutti aluksi melko kunnianhimoiselta tavoitteelta. Jäsenistö päätti kuitenkin ennakkoluulottomasti tarttua tarjoukseen ja kokeilla omia rajojaan rohkeasti. Esitys päätettiin rakentaa fragmentaariseen muotoon. Täten esitykseen ei muodostettaisi ollenkaan ehyttä juonta, vaan se koostuisi toisistaan irrallisista kohtauksista, joita yhdistäisi yhteinen teema: nykyajan ilmiöt. Näin sai alkunsa Photo Sapiens.

Kevät 2017

Syksy oli ohi ja kevät 2017 koitti. Porukan jäsenistö oli tutkinut ahkerasti itseään kiinnostavia nykyajan ilmiöitä sekä valmistanut niihin liittyviä kappaleita ja kohtauksia.

Ryhmä päätettiin julkaista virallisesti helmikuussa. Tarkka julkaisupäivä olisi 20.2.2017, jolloin järjestettäisiin myös pressitilaisuus ryhmän toimintaan liittyen.

Ennen julkaisua ryhmä tarvitsi kuitenkin uuden nimen, sillä Porukka ei tuntunut tarpeeksi raflaavalta nimeltä uutta musiikkiteatteria valmistavalle teatteriryhmälle. Nimi-ideoita pyöriteltiin useissa harjoituksissa ja Facebookin salaisessa ryhmässä, jossa ideariihi kävi kuumana kellon ympäri: 

”Miten olis: Muste – Musiikkia ja teatteria omasta kynästä?”

”Tai hei: Uuden Sukupolven Musiikkiteatteri, eli USMU?”

”Entäs Huuma? Laboratorio?”

”Mulla on tämmösiä onomatopoeettisia ideoita: Röömi, Ryyki tai Ryy?”

”Kaiken Kansan Musiikkiteatteri – KaKaMu...?”

Pitkällisten keskusteluiden jälkeen ryhmälle löytyi lopulta nimi, joka miellytti kaikkia jäseniä: Musiikkiteatteri NYT. Nimen lopun kirjainyhdistelmälle löytyi kaksi potentiaalista merkitystä: Näyttämötaiteita Yhdistävä Teatteri tai Nuoret Yrittää Tosissaan.

Ryhmän julkaisu tapahtui muutaman sattumuksen vuoksi jo 13.2. Loppu hyvin, kaikki hyvin: NYT saatiin virallisesti osaksi Suomen teatterikenttää.

Lopulta koitti huhtikuu ja Photo Sapiensin ensi-ilta. Esitys näki päivänvalon ensi kertaa Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 12.4.2017 klo 19. Ensi-illan lisäksi esitys nähtiin Ainolla kaksi kertaa huhtikuun aikana.

Photo Sapiens sai häikäisevän vastaanoton: lehdistön kriitikot kiittelivät esityksen onnistunutta toteutusta ja yleisö ylisti palautteissaan ryhmän tuoretta tapaa käsitellä ajankohtaisia aiheita. Kaikki kolme huhtikuussa nähtyä esitystä olivat loppuunmyytyjä. 

Toukokuussa NYT sai kaksi todella positiivista uutista. Ensin Lahden kaupunginteatteri päätti jatkaa Photo Sapiens -esityksen näytöksiä: esitys nähtäisiin hieman isommalla Eero-näyttämöllä neljän esityksen verran syys-lokakuussa 2017. Tämän jälkeen Taiteen edistämiskeskuksen Hämeen taidetoimikunta myönsi NYTille 2500 euron avustuksen Photo Sapiens -esityksen uudelleendramatisointiin Eero-näyttämöä varten. 

Hymy oli herkässä, kun kevät taittui kesäksi. Joku ryhmän jäsenistöstä heitti toukokuun päätteeksi vielä yhden villin ajatuksen: mitä jos me tehtäisiin jouluksi toinen juttu?

Syksy 2017

Kesällä NYT ei juurikaan lomaillut. Ryhmä uudelleendramatisoi Photo Sapiensia ahkerasti tulevan syksyn esityksiä silmällä pitäen, minkä lisäksi jäsenistö alkoi aktiivisesti suunnittelemaan uutta jouluesitystä.

Jouluesityksen teemaksi valikoitui kaikille tuttu Vain Elämää -televisioformaatti, jonka tunnerikas tyyli oli puhuttanut suomalaisia jo pitkään. NYT päätti sijoittaa perinteiset jouluhahmot ja ajankohtaiset aiheet tosi-tv:n maailmaan. Näin syntyi Vain Jouluelämää. 

Esityksen sävellys- ja käsikirjoitustyö alkoi kesällä ja jatkui aina marraskuulle asti, jolloin esitys sai ensi-iltansa ensin Frans & Michelle -ravintolassa Mikkelissä ja sitten Lahden Kaupunginteatterilla.

Kesä oli täynnä luovaa intoa, joka ei hiipunut syksyn alkaessakaan. Syyskuun koittaessa ryhmä pääsi jälleen Lahden Kaupunginteatterille, kun Photo Sapiensia lämmitettiin Eero-näyttämölle kahden viikon verran. Uusintaensi-ilta nähtiin 27.9.2017.

Esityksen paluu kaupunginteatterille oli menestys. Näin voi päätellä esimerkiksi Teatterikärpäsen Puraisuja -blogistin Talle Kilpeläisen kirjoituksesta, jossa sanottiin muun muassa: ”Jos lätkäisisin leiman tiettyihin esityksiin, tähän kohtaan tulisi ehdottomasti Teatterikärpänen suosittelee -leima.”

NYT ei kuitenkaan ehtinyt pysähtyä Photo Sapiensin äärelle liiaksi, sillä seuraavan esityksen ensi-ilta kolkutteli jo vajaan kahden kuukauden päässä. Onneksi ryhmä sai lokakuussa Lahden kaupungin Kulttuuritoimelta rahallisen avustuksen Vain Jouluelämää esityksen tuotantokuluja varten. Avustus mahdollisti esityksen intensiivisen työstämisen loka-marraskuun aikana.

Ennen jouluproduktion valmistumista nähtiin vielä yksi NYTin historialle merkittävä hetki: ensimmäinen vierailunäytös Lahden ulkopuolella. Kouvolan teatteri toivotti ryhmän tervetulleeksi Klubi-näyttämölleen 9.11.2018. Täysi klubillinen innokkaita kouvolalaisia tervehti NYTiä iloiten ja piti jäsenistöstä hyvän huolen. Kouvolasta poistuttiin ihanaa kokemusta rikkaampina ja äärimmäisen ammattitaitoista teatterin henkilökuntaa kiittäen.

Kouvolan vierailusta seuraava viikko vietettiinkin Mikkelissä, viihtyisässä Frans & Michelle -ravintolassa. Aikaa oli vähän ja työtä paljon, mutta muutamaa porrasharjoitusta ja grillipihviä myöhemmin se oli valmis: Vain Jouluelämää sai ensimmäisen yleisökosketuksensa ensi-illassaan 17.11.2017.

Kokemus oli NYTille ainutlaatuinen, sillä Mikkelissä Vain Jouluelämää – esitys oli osa show & dinner -kokonaisuutta, jonka Frans & Michelle järjesti. Yleisö sai nauttia jouluruokaa ja -juomaa esityksen osien välissä ja hieman sen aikanakin. Joulutunnelmaan pääsi virittäytymään kolme täyttä kattausta mukavia mikkeliläisiä.

Esityksen elinkaari ei kuitenkaan päättynyt Mikkeliin: vauhdikas NYT-ryhmittymä kiisi välittömästi Mikkelin ensi-illan jälkee Lahden Kaupunginteatterille, jossa esitys sai teatterillisen ensi-iltansa 22.12. Yleisön ja lehdistön palaute oli jälleen kiistattoman positiivista ja esitys nähtiin joulun alla Lahdessa viiden näytöksen verran.

Vauhdikas vuosi 2017 päättyi esitysten ohella upeisiin uutisiin: lahtelainen Teatterituki ry myönsi NYTille avustuksen Lahden alueella tehdyn aktiivisen kulttuuritoiminnan johdosta. Kiitollisuudesta muikeana ryhmä jäi joululomille, mutta ei pitkäksi aikaa...

Kevät 2018

Uusi vuosi, uudet kujeet ja vanha kunnon Photo Sapiens. 

NYT starttasi vuoden 2018 säpäkästi tekemällä uuden aluevaltauksen: Photo Sapiens nähtiin ensikertaa Helsingissä, kun ryhmä asteli Musiikkiteatteri Kapsäkin upealle näyttämölle 24.1.2018. Esitys nähtiin myös toisen kerran Kapsäkissä 26.1.

Ämpäripäinen flyer-jakelu Helsingin keskustassa tuotti tulosta, sillä molemmat näytökset olivat sen verran hyvin myyneitä, että Photo Sapiens sai vielä yhden lisänäytöksen Kapsäkkiin maaliskuulle 2018.

Suomen kiertäminen ei suinkaan jäänyt ryhmän osalta tähän. Photo Sapiensin ämpärilössi liikkui helmikuussa sekä Lappeenrannan kaupunginteatteriin (12.2.) että Varkauden teatteriin (14.2.). Ilmassa oli vahvaa kiertuehenkeä, kun ryhmä pääsi kohtaamaan upeita yleisöjä eri puolella Suomea ja samalla tutustumaan ennalta tuntemattomiin teatteritaloihin. Näiden vierailuiden myötä Photo Sapiens oli nähty viidessä suomalaisessa teatterikaupungissa.

Teatterituki ry:n avustukselle löydettiin mitä mahtavin sijoituskohde helmikuun lopulla, kun ryhmä alkoi valmistella Photo Sapiens -levyä Matias Kiiverin kanssa Hollywood House -studiolla. Äänityspäivät olivat pitkiä ja tehokkaita (lue: hervottoman hauskoja), kunnes lopulta maaliskuun alussa äänitykset olivat valmiit. Levyn painoprossessi vaati kuitenkin vielä paljon suunnittelua ja lopulta Photo Sapiens -levy saatiin ihmisten ilmoille 1.6.2018.

NYT koki ryhmänä monenlaisia uudistuksia kevään aikana. Ryhmän kotisivuja alettiin suunnitella maaliskuussa Matias Koivuniemen johdolla, ja pitkän hiomaprosessin päätteeksi sivut julkaistiin toukokuun lopulla; viimeinkin kaikki informaatio oli yhdessä paikassa. NYT alkoi levittää itseään pikkuhiljaa myös teatterisalien ulkopuolelle, kun useat eri tahot kiinnostuivat ryhmän tarjoamista esityksistä. Pienempiä firmakeikkoja, synttärijuhlia ja muita tapahtumia alkoi ilmaantua ryhmän kalenteriin mukavalla tahdilla.

Kevään 2018 päätti NYTin tähänastisen historian merkittävin tunnustus, kun Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen maakuntarahasto myönsi ryhmälle 20 000 euron Kärkihanke-apurahan. Avustuksen käyttötarkoitus oli NYTin seuraavan produktion sävellys- ja käsikirjoitustyön tukeminen, joten vuodelle 2019 oli varmasti luvassa uutta musiikkiteatteria NYTin toimesta.

Eikä siinä vielä kaikki: myös Taiteen edistämiskeskus liittyi tulevan produktion tukijoihin myöntämällä 4000 euron avustuksen tuotannon juokseviin kuluihin.

Kevät oli nyt taputeltu, mutta edessä oli vauhdikas kesä.

Syksy 2018

Kesällä 2018 suurin osa NYTtiläisistä matkasi Maailman ympäri 80 päivässä, kun Sini, Linda, Petri ja Panu näyttelivät Pesäkallion Kesäteatterin Jules Verne -klassikossa. Kesän aikana Pesäkalliolla ei pelkästään näytelty; NYT rakensi Pesäkalliolle oman promootiopisteen, jossa myytiin muun muassa uunituoreita Photo Sapiens -levyjä. Näin tietoisuus ryhmästä pääsi leviämään mukavasti Lahden alueella, kiitos tuhannesti Pesikselle yhteistyöstä!

Tietoisuutta NYTistä ja Photo Sapiens -levystä haluttiin levittää myös sosiaalisessa mediassa, joten päätimme käynnistää kunnianhimoisen musiikkivideo-hankkeen. Koska halusimme kaikki esiintyä videolla ja kaipasimme muutenkin ryhmän ulkopuolista inspiraatiota videon suunnitteluun, päätimme pyytää musikaalihurmuri/videovelho Petrus Kähköstä mukaan projektiin. Petrus sanoi “Tahdon”, Lahden kaupunki sanoi “Voimme tukea hanketta” ja BÄM; heinäkuussa kuvattiin “Mä tarviin sua” -kappaleen musiikkivideo, jonka lopputulosta voit ihastella täältä.

Kiireisen kesän jälkeen syksy alkoi NYTin osalta rauhallisesti, sillä jäsenistömme siirtyi muihin töihin. Elo-syyskuu sujui musikaalien merkeissä: Linda, Petri ja Panu edustivat uutta musiikkiteatteria Kansallisteatterin Musta Saara -musikaalissa, Petteri säteili Kouvolan Teatterin My Fair Ladyssä ja Anni valloitti yleisön sydämet Lahden Kaupunginteatterissa Sound of Music -musikaalin Mariana.

Musikaalikiireiden keskelle ilmaantui kuitenkin yksi ämpärinmuotoinen aukko, kun Porissa järjestettävä Lainsuojattomat-festivaali valitsi ryhmämme Photo Sapiens -esityksen osaksi ohjelmistoaan. NYTin ensiesiintyminen Porissa ja Lainsuojattomat-festivaaleilla tapahtui syyskuun alussa, ja tälle yhteistyölle oli luvassa jatkoa vielä tulevaisuudessakin.

Loka-marraskuussa palasimme jälleen kunnolla NYTin äärelle. Luvassa oli monia kiinnostavia projekteja: aloimme pikkuhiljaa suunnittelemaan vuoden 2019 uutta musikaalia, kertasimme ja päivitimme Vain Jouluelämää -esitystä sekä käynnistimme upean yhteistyöhankkeen säveltäjä Eeva Kontun kanssa! Tästä yhteistyöstä poiki Suomalaisen Musiikkiteatterin Klubi, mutta se on sitten Kevät 2019 -osion juttuja.

Ja kyllä, luit oikein; Vain Jouluelämää teki paluun Suomen teatteriskeneen jouluna 2018! Esitimme jouluisaa showtamme Lahden Pikkuteatterissa, Nastolan Liike- ja Yrityskeskus Korissa sekä Helsingin (jo tutuksi tulleessa) Kapsäkissä. Esityksemme päivitetty versio otettiin hyvin vastaan ja näytökset olivat hyvin myyneitä, joten saimme jälleen jäädä hyvillä mielin joulun viettoon.

Kevät 2019

Lomilta jouduttiin palaamaan heti vuodenvaihteen jälkeen, sillä Helsingissä kuhistiin jo kovaa vauhtia Kapsäkin uudesta konserttisarjasta; Suomalaisen Musiikkiteatterin Klubista, jota varten säveltäjä Eeva Kontu ja nuori Musiikkiteatteri NYT -ryhmä tutustuisivat suomalaisen musiikkiteatterin historiaan musiikillisessa mielessä, ja esittäisivät löydöksensä neljän konsertin sarjana Kapsäkissä kevään 2019 aikana.

Konserttisarjaa saapui katsomaan suuri joukko alan ammattilaisia. Varsinkin musiikkiteatteria säveltäviä taiteilijoita klubi tuntui kiinnostavan kovasti: klubiyleisössä nähtiin kevään aikana mm. Iiro Rantala, Jussi Tuurna, Anna-Mari Kähärä, Eero Ojanen, Jukka Nykänen, Juha Tikka… ja monia muita! Kontun kanssa tehty konserttisarja oli ammatillisessa mielessä kasvattava ja äärimmäisen hauska projekti, joka vei ryhmämme jälleen Lainsuojattomat-festivaaleille toukokuussa 2019 ja jopa Tampereen Teatterikesään syksyllä 2019!

Alkukevääseen mahtui myös kattaus useita NYTin ulkopuolisia produktioita, joissa ryhmämme jäsenet olivat mukana. Suurin näistä lienee Ilta Oscareiden tapaan, joka oli lahtelaisen Kulttuuriosuuskunta Kellopelin tuottama gaalakonsertti. Se nähtiin Juhani-näyttämöllä kolme kertaa kevään aikana ja lavalla Oscar-biisejä tulkitsivat muun muassa NYTin Anni, Sini, Petri ja Panu.

Vuosi 2019 oli ryhmällemme kaiken kaikkiaan jännittävä vuosi, siellä Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tukema uusi musikaali oli laitettava tuotantoon. Työstimme ajatuksiamme, loimme uutta materiaalia ja huhtikuun lopussa julkaisimme musikaalituotantomme: Opus Deus - kuinka tulla jumalaksi. Musikaali kertoo videobloggari Kaijasta, joka lähtee tavoittelemaan unelmiaan Opus Deus -nimisen self help -oppaan avulla. Raflaavaa eikö? Lopputulos nähdään Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 29.10.2019 alkaen, tervetuloa!

Opus Deus on ryhmällemme suuri kehitysaskel monessakin mielessä. Kehittyneempien työtapojen ja pidemmän tuotantoajan lisäksi saimme mahdollisuuden laajentaa työryhmäämme: hankkeessa ovat mukana NYTtiläisten lisäksi lavastaja-pukusuunnittelija Tiina Hauta-aho, sekä Matti Hussin kaveriksi muusikko-osastoomme liittynyt Lari Lius.

Saimme loppukeväästä jälleen positiivisia uutisia Opus Deukseen liittyen. Ensinnäkin, Taike myönsi hankkeellemme toisenkin 4000 euron avustuksen, tällä kertaa valtakunnallisesta avustushausta. Hieman näiden uutisten jälkeen saimme kuulla, että Opus Deus on valittu osaksi Suomen Kulttuurirahaston tukemaa Taidetestaajat-hanketta. Hankeessa Suomen Kulttuurirahasto kustantaa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset katsomaan jotakin kulttuuritapahtumaa omalla alueellaan, joten valinnan myötä kaikki Lahden kahdeksasluokkalaiset tulevat katsomaan Opus Deus -musikaalia lukukauden 2019-2020 aikana. Nuorta yleisöä tavoitteleva ryhmämme oli todella iloinen tästä uutisesta!

Kesälomille lompsittiin Opus Deuksen tahdissa: harjoittelimme ja työstimme esitystä touko-kesäkuun taitteessa ja kesäkuun alussa meillä olikin käsissämme ensimmäinen versio esityksen käsikirjoituksesta. Harjoituskaudella sattui ja tapahtui kaikenlaista, muun muassa se, että meidän Petteristä tuli isä! Onnea uudelle perheelle koko NYTiltä!

Näiden tapahtumien myötä jäimme kesälomille, innokkain ja odottavaisin mielin.